Bergsgata 14, 3074 Sande i Vestfold
33770822 / 90604715
post@dyresenteretiskoger.no

Reisebrev fra Sør-Afrika

Reisebrev fra Sør-Afrika

Det har lenge vært planlagt, etterlengtet og forventningsfullt sett fram imot – og den 11.oktober var tiden inne. En av dem hadde allerede vært der én gang tidligere, og nesten umiddelbart startet planleggingen for tur nummer to året etter, og en av dem skulle ned for aller første gang.

Vi her hjemme i Norge, i den til tider kalde og våte høsten her i Skoger, sitter litt nervøse, spente og veldig stolte igjen og gleder oss over de små glimt av hverdagen i Sør-Afrika vi er heldige å få se. Gleder oss til de kommer hjem igjen og til de er klare for å dele alt de kan om det 4 uker lange eventyret de har vært med på.

 

Emilie og Serine har i nå snart 4 uker vært i Sør-Afrika, hvor de har jobbet som frivillige på et reservat som jobber med å hjelpe truede dyrearter. De har hatt lange dager med en vid variasjon av arbeidsoppgaver, sammen med en større del av en frivillighetsgruppe som ønsker å hjelpe til når de har muligheten. Vi har vært heldige å få reisebrev fra den første uken deres der nede, og gleder oss til neste reisebrev. Gladelig vil vi dele med alle dere som følger oss, slik at dere også kan få muligheten til å lese litt om det de har opplevd der nede; En temmelig annerledes hverdag og virkelighet enn den vi er vant med her hjemme; men med det viktigste verdigrunnlaget likt; Kjærligheten over de 4-bente vennene våre, og hvordan vi 2-bente kan være med på å gjøre livet deres godt. 

Besøk på snapchat

Vi har hatt besøk av Emilie og Serine på Snapchatkontoen vår, og håper vi kan få være heldige å ha dem der inne en dag til før de reiser hjemover igjen. Legger ut informasjon om hvilken dag dette blir i så fall! :) Følg oss gjerne på Snapchat ved å søke etter brukernavn “skogerdyrehotel” (med én L!).

Nedenfor følger reisebrevet fra den første uka deres der nede:

 

.

Den første uka i Sør-Afrika

Dag 1 – 12.oktober 2018:

Ryddet nye veier sånn at man lettere kan kjøre på de. Veldig varmt i dag, men litt overskyet. 

Etter lunsj dro vi ut med landcruiseren og tok oversiktsbilder over forskjellige punker på reservatet for å sammenligne med bilder som er tatt tidigere for å kunne følge med på vegetasjonen – hvordan den gror, og spesielt nå siden det har vært brann på reservatet.

Dag 2 – 13.oktober 2018:

Dårlig vær, så vi bestemte oss for å se en dokumentar om troféjakt (“Trophy”) for å lære mer om hvorfor troféjakt skjer og hvorfor mange mener det er viktig. Etterpå ble vi satt i grupper for å diskutere for og imot på dette temaet. Troféjakt går ut på at man kjøper tillatelse til å jakte store dyr på reservater i Afrika. Det er et omdiskutert tema, fordi mange mener det er barbarisk å drepe dyr kun for å henge de opp på veggen, mens andre mener det er en viktig del for forvaltningen av reservatet ettersom pengene går tilbake til reservatet og dyrene som lever der. Dokumentaren er veldig godt laget og viser både det positive og negative med troféjakt, den er anbefalt å se om man ønsker å lære mer om dette temaet! 

Etter lunsj dro vi på en kjøttbutikk som heter Alos, der kunne vi kjøpe viltkjøtt, alt fra kudu til krokodille, så der kunne vi finne alt for en hver smak. Vi bestemte oss for å handle fire stykker sammen slik at vi kunne velge litt forskjellig å smake på, så vi endte opp med å kjøpe strutsepølser og burger, og vortesvinkoteletter. Dette hadde vi tenkt til å grille eller braai (som det heter på afrikansk), men på grunn av dårlig vær måtte vi utsette det. Etter kjøttbutikken dro vi en liten tur til nærmeste by, Colenso, der vi kunne handle litt snacks og drikke hvis vi hadde lyst på det. Colenso ser ut som en krigssone (som guiden vår beskriver det som), der det er veldig mange fattige og dårlige hus, men veldig koselige mennesker! Kvelden ble rolig ettersom været ikke var på topp, og vi spiste chili og så på film. 

Dag 3 – 14.oktober 2018:

Grått vær, men opphold. Vi sto opp tidlig og dro til The Midlands, som er en ca 1,5 times kjøretur unna reservatet. Første stopp var Howick Falls; et fint lite sted med en stor foss og et lite lokalt marked hvor det ble solgt mye afrikanske håndlagde produkter. I tillegg var det er lite loppemarked ekstra denne helgen. Videre gikk turen til et lite shoppingsted som heter Piggly-Wiggly; et søtt shoppingsted med noen gode butikker med kvalitetsprodukter. Videre gikk turen til Swissland Cheese, en gård oppe i fjellene hvor de driver med geiter, og lager geitost, der matet vi også geitene med noen godbiter vi fikk kjøpt der. Neste stopp var Nottingham Road Brewery, dette var et hotell som brygde øl, og der hadde vi øl- og ginsmaking med en god lunsj. siste stopp var the wine celler hvor vi hadde en god slutt på dagen med vinsmaking og informasjon om hvor de foskjellige vinene ble laget. alle vinene vi smakte på var sørafrikanske viner, rosevin, hvitvin og rødvin. Alle utrolig gode, og mange handlet med et par flasker som vi tok med hjem til reservatet. I tillegg hadde de 5 hunder, 2 skotsk terrier, 2 russian terrier og 1 new foundland, så da ble det selvfølgelig en liten kosestund før vi tok turen hjemover. 

På kvelden spilte vi brettspill og koste oss med dagens innkjøp av vin. 

Dag 4 – 15.oktober 2018:

Cameratrapping med åte. Dette er for å kunne få bilder og videoer av de dyrene som man sjeldent ser dag til dag, som leoparder og andre kattedyr som gjemmer seg mer, og derfor ble det lagt ut zebra- og umpalakjøtt på flere av punktene vi satt opp kamera. De dyrene som blir brukt som åte er dyr som enten har dødd naturlig eller har blitt så gamle og syke at de avlives, de blir oppbevart i et fryserom frem til de blir brukt som åte. Vi stod på lasteplanet med disse dyrene som smeltet i 25+ grader og lukten ble verre og verre, men heldigvis så var det ikke så altfor lenge før vi fikk satt opp alle kameraene og lagt ut all åten. 

Ettermiddagen gikk med til å jobbe med erosjonskontroll, som går ut på å opprettholde og sikre områder som lett kan bli utsatt for erosjon ved mye regnfall. Denne gangen skulle vi holde på ved en vei som går over en tidligere bekk. Vi måtte sette opp et gjerde utenfor selve hovedveien og fylle opp med greiner som ble kuttet ned på grunn av skader fra brannen. Når det området her ble fullpakket med greiner så vil det stoppe frø og jord hver gang det regner, og det vil etterhvert bygge seg opp naturlig grunne, og veien vil da stoppe fra å falle fra hverandre. Dette er en veldig viktig jobb på reservatet og over store deler av Sør-Afrika, fordi mange av områdene har vært brukt til gårdsdrift før og grunnen har da blitt ødelagt av gårdsdrifta. 

Kvelden gikk til å se på film og spise utrolig god kylling, brokkoli og sopp. 

Dag 5 – 16.oktober 2018:

Vi startet dagen med en powerpointpresentasjon om “antipoaching” (kampen mot krypskyttere). Dette var en lærerik morgen hvor man fikk et bedre innblikk i hvordan de jobber med det her og i resten av Afrika. Krypskyting er noe de sliter med på reservatet og de har ukentlig folk som sniker seg inn på reservatet for å skyte dyr og skaffe seg kjøtt. En av måtene som blir brukt er metalltråd som er satt opp på en måte slik at dyrenes hode blir fanget, og jo mer de beveger seg for å komme seg ut jo strammere blir metalltråden, og den strammer seg helt til de sitter fast. Mye av jobben til de som patruljerer er å sjekke etter disse, samt følge med på atferden til mennesker som oppholder seg nær gjerdene til reservatet. 

På ettermiddagen var vi ute på en 3,5 timers gåtur hvor vi ble vist hvordan man kan bruke fotavtrykk til både dyr og mennesker slik at man kan finne ut hva de driver med og hvor de går til hvilke tider. Dette var ekstremt interessant og man fant ut så mye mer av et fotavtrykk enn det vi var klar over. Vi ble også vist hvordan krypskyttere setter opp disse fellene, og hvor vanskelig det er å finne de. 

Dag 6 – 17.oktober 2018:

Planen var ut vi skulle ut i bushen og tracke dyr, men grunnet regn og kulde ble dagen avlyst og det ble en shoppingtur til en av de større nabobyene. 

Vi spiste lunsj på en god restaurant som heter Spurs, og ellers ble det shopping. 

Dag 7 – 18.oktober 2018:

Erosjonskontroll nok en gang, på et annet område. Teknikken som ble brukt denne gangen var å legge greier utover områdene som har mistet det øverste jordlaget, for å igjen fange frø og jord slik at områdene bygger seg opp igjen. Dette gjorde vi hele morgenen frem til vi hadde gjort ferdig et stort område på reservatet. 

Etter lunsj var det ut igjen for å ha parasittkontroll, teknisk sett var det telling av flått på forskjellige områder. Dette ble gjort ved å gå med et tørkle hengende etter deg mens du går i forskjellige retninger, deretter gå over tørklene for å se hvor mange flått som henger igjen på de. 

Dag 8 – 19.oktober 2018:

Serines bursdag!! Hun ble vekket med ballonger og gaver på morgenen, og deretter fikk vi vite at vi skulle ut på “game count” som går ut på å kjøre rundt på reservatet og telle alle dyrene du ser, samt finne ut hvilket kjønn og ca alder. vi måtte pakke med oss lunsj siden hele dagen gikk til dette. Det var en ekstremt varm dag, og flere av oss fikk litt rosafarge selvom vi smurte oss konstant. Etter 8 timer ute i solen var det endelig tid for å komme seg hjem til en kald dusj. Vi gjorde oss klare for en tur til den lokale puben hvor vi spiste god middag og koste oss med litt drikke for vi tok turen hjem igjen og la oss.